Annatko menneisyyden viedä unelmat?

Teemme päätöksiä menneisyydestä käsin enemmän kuin tiedostammekaan. Jatkamme työssä, mikä lannistuu ja pysymme suhteessa, mikä musertaa. Miksi? Aiempi versio meistä on tehnyt nuo päätökset menneisyydessä ja tässä hetkessä voimme tehdä päätökset tiedolla, joka meillä tänään on. Se on kuitenkin vaikeaa, sillä annamme vanhojen kokemusten vaikuttaa niin voimakkaasti arvioomme siitä, miltä tulevaisuus näyttää huomenna.

Luomme helposti merkityksiä satunnaisista tapahtumista. Mielemme on koulutettu etsimään syy-seuraus-suhteita. Kun jotain tapahtuu, kysymme miksi. Ja kun emme löydä syitä, keksimme niitä itse. Ihmiset liittävät asioita yhteen niiden liittymättä. Tämän seurauksena perustelemme tekemättä jättämistä menneisyyden valinnoilla. Aina minulle käy niin. En onnistu koskaan. Juutumme kiinni rooliin, jossa olemme olosuhteiden uhreja, eikä meillä itsellämme ole mahdollisuutta vaikuttaa elämämme kulkuun. Tarkemmin, kun ajattelemme, tiedämme molemmat varsin hyvin, ettei tämä pidä paikkaansa. On olemassa kahdenlaisia asioita. Niitä, joihin emme voi vaikuttaa ja niitä, joihin voimme vaikuttaa. Itsensä kehittäminen lukeutuu vaihtoehtoon kaksi. On valinta, käytämmekö aikamme kissavideoiden tuijottamiseen vai uuden kielen oppimiseen. Tulevaisuutesi kaiku löytyy tästä hetkestä, ei menneisyydestä. Valinnat tänään osoittavat, miltä elämäsi näyttää huomenna.

Meillä kaikilla on epätäydellinen menneisyys. Miksi sen pitäisi vaikuttaa sinun tämän päivän päätökseen? Annatko menneisyyden viedä unelmat? Einstein määritteli hulluuden seuraavasti: tehdään toistuvasti samoja asioita, mutta odotetaan eri tulosta. Koska voimme saavuttaa miltei mitä tahansa oppimisen kautta, meidän jokaisen kannattaisi suhtautua inhimillisesti epäonnistumisiin. Virheet eivät ole vihollisia, vaan valmentajia opintomatkalla, jota kutsumme elämäksi. Mitä enemmän ponnistelemme, sitä enemmän opimme. Ihminen kasvaa huimaa vauhtia, kun työskentelee kykyjensä rajoilla, kohtaa virheitä, epäonnistuu ja siitä huolimatta nousee sinnikkäästi takaisin jaloilleen. Tutkimusten mukaan juuri tällaisina hetkinä aivot kehittyvät kaikista eniten.

Epäonnistumisen kohdalla ihmisellä on siis valittavana kaksi tietä. Osa heittää tuona hetkenä hanskat kädestään ja päättää, ettei enää ikinä yritä. Eheyttää minäkuvansa siirtämällä epäonnistumisen jonkun toisen syyksi ja jättää huomioimatta tärkeän viestin, mitä tilanteesta olisi voinut oppia. Toiset meistä taas sisuuntuvat ja ottavat opikseen aiemmista virheistä. He käyttävät epäonnistumista tietona siitä, mitä osa-aluetta vielä tulee työstää, jotta he voivat kehittyä. Ei ole vaikea arvata kumpi henkilö tulevaisuudessa on menestynyt. Menestyjät eivät erotu erinomaisuudellaan vaan sitkeällä päättäväisyydellä jatkaa epäonnistumisesta huolimatta. Oppimista ei tapahdu ilman virheitä. Kumman tien sinä valitset tienristeyksessä?

Jos joku yrittäjä on uskotellut sinulle saavuttaneensa menestyksen ilman kompurointia ja tuhansia matkan varrelle tehtyjä erheitä, hän valehtelee. Säkenöivää lahjakkuutta, jotka osaavat kaiken treenaamatta ei ole olemassa. Menestyjät eivät ole yhtään sen erityisempiä kuin sinä, vaan he ovat tehneet menestyksen eteen valtavasti työtä. Jokainen ammattilainen aloitti osaamattomana. Tavallisista ihmisistä tulee mestareita. On paradoksaalista jättää yrittämättä siksi, että pelkäämme epäonnistumista. Kaikki menestyminen rakentuu epäonnistumiselle. Yrittäjyyden vahvuus syntyy kokeilevasta ajattelutavasta. Tarvitsemme toistoja, jotta voimme oppia. Ollakseen menestynyt yrittäjä, sinulla täytyy olla myös uskallusta epäonnistua.

Missä kohtaa elämänpolkuasi oletkin, olet juuri siellä missä pitääkin, jotta voit kasvaa. Kuvittele, että vuosi on kulunut ja sinä hymyilet. Ongelmat tai tyytymättömyys, mikä sinua aiemmin vaivasi, ei ole tielläsi enää. Mikä on erilaista tuona hetkenä kuin aiemmin? Mikä tekee sinut niin tyytyväiseksi? Toivotun tulevaisuuden kuvaaminen antaa sinulle selkeän vastauksen, mitä haluat.

Luodusta kuvasta, voit määrittää askeleet, mitä tavoitteen saavuttaminen sinulta edellyttää. Tulevaisuus on paikka, jota kukaan ei omista. Voit tänään päättää ottavasi ensimmäisen askeleen, joka vie sinua lähemmäksi todellisuutta, jossa unelmasi asuvat. Menneisyytesi ei määritä tulevaisuuttasi. Sinä teet sen.

Viikon vinkki tavoitteiden saavuttamiseen:

  1. Pohditaan hetki tavoitettasi. Pidä se mielessä koko ajan. Asteikolla yhdestä kymmeneen – missä yksi tarkoittaa, että olet lähtökuopissa ja kymmenen, että olet saavuttanut tavoitteen. Missä kohtaa sanoisit olevasi tällä hetkellä? Mikä olisi merkki yhdestä pykälästä eteenpäin? (Lähde: Ahola & Furman Reteaming-valmennus, 2007)

Lukuvinkki: Voittamaton: 11 avainkykyä menestykseen ja mielenrauhaan. Davide Floreno, Ilkka Rajala ja Petri Matero.

Jaa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Päättämättömyys on mahdollisuuksien pahin vihollinen.
Muutos ei tule ulkopuolelta. Muutos lähtee sinusta.
Autan sinua yrittämään, koska uskon sinuun.

Sosiaalinen media

Tsekkaa myös sosiaalisen median kanavani ja ota minut seurantaan Instagramissa nimimerkillä @mariakorpisalo