Englanninkielinen sana ”entrepreneur” juontaa alkunsa latinan kieleen. Se tarkoitti henkilöä, joka menee eteenpäin. Yrittäjiä kuvattiin seikkailijoina, oman tulevaisuuden rakentajina. Yrittäjyys on rohkeutta toteuttaa itseään, ja sen ymmärsivät ihmiset jo 1100-luvulla. Kuka muu sen tulevaisuuden rakentaa, jos et sinä itse? Mikä voisi olla tärkeämpää kuin itsensä toteuttaminen?
Omat uskomukset eli totutut ajatuspolut estävät meitä toteuttamasta itseämme. Pyörittelemme samoja ajatuksia päivästä toiseen. Kymmenistä tuhansista ajatuksista vain pieni osa on uusia. Sisäinen puhe on usein lannistavaa ja kielteistä. Ei tule kuitenkaan toteutumaan. Mitä minä edes yritän? Parempi ettei innostu liikaa, ettei joudu pettymään. Puhumme itsellemme niin masentavasti, ettei ihmekään, ettei tilaa jää yrittämisellä, kokeilulle ja oppimiselle. Kasvun kannalta on merkittävää, uskommeko, että kyvykkyys on peräisin synnynnäisestä lahjakkuudesta vai seurausta ponnistelusta ja oppimisesta? Muuttumattomuuden asenne johtaa jäykkään uskomukseen, ettei pysty kehittymään ja oppimaan. Hanskat tiskiin-asenteeseen ensimmäisen vastoinkäymisen kohdatessa. Kasvun asenne puolestaan avaa tilaa rajattomalle potentiaalille, että kaikki on opittavissa. Suhtautumisemme epäonnistumiseen paljastaa, kumpaa asennetta ylläpidämme.
Sosiaalipsykologian tutkimuksessa oppilaille annettiin lähtötasoaan vastaavaa palautetta. Puolelle luokan oppilaista lisättiin palautteen loppuun yksi ainoa lause. Tutkimuksessa havaittiin, että oppilaat, jotka olivat saaneet tämän lisälauseen palautteen mukana, suoriutuvat vuoden kuluttua tehdyssä mittauksessa verrokkiryhmäänsä selkeästi paremmin. Mikä oli tämä ihmeellinen lause, millä oli näin suuri vaikutus? Palautteessa luki; Annan sinulle tämän palautteen, koska uskon sinuun. Ympäristön tuki on ratkaiseva, kun kaadetaan mielen luomia raja-aitoja ja voitetaan kielteisiä uskomuksia. Olit millaisen muutosprosessin ympärillä tahansa; perustamassa yritystä, hakemassa uutta työpaikkaa, aloittamassa opinnot tai lanseeraamassa oman podcastin, on oleellista valita ympärillesi ihmisiä, jotka uskovat sinuun ja vahvistavat uudenlaista käyttäytymistä. Ihmiset, jotka eivät usko sinuun, ovat rehellisesti ajanhukkaa. Kukaan, joka on saavuttanut unelmansa ei tule sanomaan, ettet pysty. Niin sanovat ainoastaan luovuttaneet. Kriittisemmät hetket tavoitteen saavuttamiselle ovat prosessin alkuvaiheessa, kun näkyviä todisteita onnistumisesta ei vielä ole ja silti pitäisi uskoa. Tässä oikeat ihmiset ympärilläsi kannustavat ja rohkaisevat jatkamaan vahvistaen uskoasi. Parhaimmillaan he ovat ystäviä, mentoreita tai kollegoita, jotka ovat kulkeneet saman polun. Työstämäsi muutos muuttuu lopulta todelliseksi, kun muu ympäristö havaitsee sen. Hei, sinulla on upeat nettisivut. Wau, milloin sinä aloit kirjoittamaan blogia? Kun ympäristö alkaa reagoimaan siihen mitä olet työstänyt, palaute alkaa viemään sinua vauhdilla eteenpäin. Tämän jälkeen muutosvoima on jo pysäyttämätön.
Ajatukset, ympäristö ja rutiinit kuinka toimimme muokkaavat meitä jatkuvasti. Keskittymällä näihin kolmeen muutoksen avaimeen, voit valita ohjaatko muutosta tietoisesti vai ohjaako muutos sinua. Jos tapasi ja rutiinit eivät ole linjassa unelmasi kanssa, tulee joko muuttaa tottumukset tai tulee muuttaa unelmasi. Tavoitteen saavuttaminen alkaa pienten askelten määrittämisestä ja niiden yhdistämistä ketjuksi. Mikä on ensimmäinen askel minkä voit ottaa, jotta pääset lähemmäksi tavoitettasi? Yksi suurimmista esteistä, mikä estää muutoksen toteutumisen, on liian suuri ensimmäinen askel. Jos haluat varman ja toimivan reseptin, miten tukahdutat muutostoiveesi jo ennen kuin aloitat; määritä ainoastaan lopputulos ja jätä kuvaamatta kokonaan askeleet, kuinka lopputulos saavutetaan. Miten perunoita kuoritaan? Peruna kerrallaan. Aivan samalla tavalla ideat muutetaan toiminnaksi. Askel kerrallaan.
Kysymyksiä askeleiden määrittämiseen:
- Kerrot ensi viikon lopulla tapahtuneen edistystä kohti tavoitettasi. Mitä kertoisit tapahtuneen?
- Kahden viikon päästä tunnet menneesi reilusti eteenpäin. Mitkä asiat olisivat toisin nykytilanteeseen nähden?
- Mistä muut ihmiset huomaisivat, että olet työstänyt tavoitettasi?
- Mitä pitäisi tapahtua, että suurin kriitikkokin vakuuttuisi, että olet edistynyt
(Lähde: Ahola & Furman Reteaming-valmennus, 2007)