Moni ”työtön” työskentelee työsuhteessa, mutta palkka eikä työn tarjoamat tunnit riitä kattamaan elämisen kustannuksia, jolloin joudutaan turvautumaan lisäksi työttömyysetuuteen. Erityisesti tämä koskettaa naisvaltaisia palvelualoja.
Olen itse toiminut naisvoittoisella kaupan alalla esimiehenä kymmenisen vuotta, ja tiedän varsin hyvin, että palvelualoilla moni työntekijä haluaisi kokoaikaisen työsuhteen, mutta työsopimukset ovat osa-aikaisia ja niin kutsuttuja ”nollasopimuksia”. Työntekijät palvelualoilla ovat työttömyyden ja työllisyyden välissä, vaikka he haluaisivatkin kokoaikatyötä.
Kyse ei ole pelkästään työn puutteesta vaan jatkuvan epävarmuuden kanssa elämisestä. Taiteilu työttömyyden ja työllisyyden välissä vaatii jatkuvaa venymistä, joustamista ja aina valmiina työlle olemista. Itseasiassa moni pätkätyöläinen tekee enemmän töitä, mitä vakaalla palkalla oleva.
Osa-aikatyön tarve ja kasvu eivät ole vähenemässä, päinvastoin. Viime vuosina voimakas työllisyyskasvu on tapahtunut pääasiassa osa-aikatyössä, kun vain neljännes kasvusta on ollut kokoaikaista palkkatyötä. Työn murroksesta johtuvat muutokset entisestään lisäävät osa-aikatyötä. Tulevaisuuden työelämässä osaamisen hankinta moninaistuu ja yritykset tarvitsevat joustavuutta nopeatempoisessa muuttuvassa toimintaympäristössä. Tämä tulee lisäämään osa-aikatyön ja määräaikaisten työsopimusten määrää.
Vain kaksi vuotta sitten, Sari Essayan johdolla muun muassa KD esitti, että työttömyysetuuden suojaosaa tulisi korottaa 500 euroon. Tuolloin KD teki selvityksen asiasta, jonka mukaan suojaosan korotus lisäisi työttömyysturvamenoja 65 miljoonalla eurolla, samalla vähentäen asumistuen ja toimeentulotuen kuluja yhteensä 8 miljoonalla eurolla. Lisäksi uudistuksen arvioitiin kasvattavan kuntien verotuloja 18 miljoonalla eurolla, ja sillä odotettiin olevan positiivisia vaikutuksia työllisyyteen, työmarkkinoihin ja yleiseen hyvinvointiin.
Näin ne poliitikkojen arvot ja vaalilupaukset katoavat kuin tuhka tuuleen. Kaksi vuotta myöhemmin olemme tilanteessa, jossa työttömyysetuuden suojaosa leikataan kokonaan.
Tämän seurauksena työttömän ei enää kannata ottaa vastaan osa-aikatyötä, mikä vaikuttaa väistämättä palvelualoihin, jotka jo kärsivät työvoimapulasta. Vaikka kokoomusjohtoinen hallitus väittää olevansa yrittäjämyönteinen ja pyrkivänsä lisäämään työllisyyttä, tehty päätös vie meidät aivan toiseen suuntaan. Tämä ratkaisu on käsittämätön.
Ja ei, tämä ei ole aprillipila, vaikka siltä saattaa näyttääkin. Tämä on meidän hallituksemme pääsiäisyllätys palvelualan yrittäjille ja osa-aikatyötä tekeville työntekijöille.