Helsingin on tuettava nuorten yrittäjyyttä vahvemmin

Helsingissä nuorten työttömien määrä kasvoi joulukuussa 2024 peräti 17 % vuoden takaisesta. Kaupungissa on noin 11 000 nuorta, jotka ovat työelämän tai koulutuksen ulkopuolella. Syrjäytymiskehitys alkaa usein jo lapsuudessa, ja jos haluamme turvata sekä työvoiman saatavuuden että hyvinvoinnin tulevaisuudessa, meillä ei ole varaa menettää yhtään nuorta.

Tarvitsemme kaikki mahdolliset keinot madaltaaksemme nuorten kynnystä tutustua työelämään – ja tähän tulee sisältyä myös mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä. Nuorten kiinnostus yrittäjyyteen on kasvanut merkittävästi, kuten Nuorten yrittäjyys ja talous NYT ry:n Tulevaisuusraportti ja Ysimittari-tutkimus ovat osoittaneet. Vuonna 2024 jo 45 % 14‒20-vuotiaista nuorista koki voivansa ryhtyä yrittäjäksi, kun vastaava luku vuonna 2020 oli 30 %.

Kesäyrittäjyysohjelmat tukevat nuorten työllistymistä ja alueiden elinvoimaa

Yksi tehokas tapa tukea nuorten yrittäjyyttä on kuntien tarjoamat kesäyrittäjyysohjelmat. Ne tarjoavat nuorille turvallisen ja ohjatun tavan kokeilla yrittäjyyttä kesätyönä tai harrastuksena – joko yksin tai yhdessä kaverin kanssa. Ohjelmassa nuoret voivat hyödyntää taitojaan ja kiinnostuksen kohteitaan myymällä omatekemiä tuotteita tai palveluja. Lisäksi jokainen osallistuja saa oman mentorin ja 300 euron kesäyrittäjyyssetelin toimintansa käynnistämiseen.

Kesäyrittäjyys tarjoaa vaihtoehdon perinteiselle kesätyölle, ja kesäyrittäjyysseteli on kehitetty kesäsetelin rinnalle laajentamaan nuorten kesätyömahdollisuuksia. Ohjelmat eivät pelkästään tarjoa arvokasta kokemusta yrittäjyydestä kiinnostuneille nuorille, vaan myös vahvistavat kuntien elinvoimaa. LUT-yliopiston tutkimus (2023–2025) osoittaa, että nuorten vapaa-ajalla tapahtuva kesäyrittäjyys parantaa työllisyyttä sekä vahvistaa paikallisia palveluita ja kuntien veto- ja pitovoimaa.

Vantaa panostaa nuorten yrittäjyyteen – Helsinki laahaa perässä

Vantaa on jo tarttunut toimeen ja varannut vuoden 2025 talousarvioonsa 350 000 euroa nuorten kesätyösetelin ja kesäyrittäjyystuen käyttöönottoon. Tämä mahdollistaa tulevana kesänä kesäyrittäjyysohjelman 100 vantaalaiselle nuorelle, jotka saavat 300 euron tuen yrittäjyyteen.

Helsingissä kesäyrittäjyysohjelma on ollut tarjolla useana kesänä, mutta viime vuosina vain 20 nuorelle, koska budjettia ei ole varattu riittävästi. On suorastaan noloa, ettei Helsingin kokoisessa kaupungissa löydy enempää resursseja nuorten yrittäjyyden tukemiseen.

Kaupungin on panostettava vahvemmin nuorten tukemiseen, jotta heidän ensiaskeleensa työelämässä tai yrittäjänä onnistuvat. Tämä on erityisen tärkeää juuri nyt, kun työmarkkinat ovat murroksessa ja yrittäjyys on yhä useammalle nuorelle tulevaisuuden työllistymismalli. Työelämän nousevana megatrendinä on osaamisen ostaminen palveluna, mikä tarkoittaa, että yksinyrittäjyys, freelancetyö ja kevytyrittäjyys yleistyvät.

Helsingin on otettava nuorten yrittäjyyden tukeminen vakavammin ja tarjottava enemmän mahdollisuuksia kokeilla yrittäjyyttä. Kun nuoret saavat tilaisuuden toteuttaa unelmiaan, syntyy uusia työpaikkoja ja kaupunki kasvaa entistä elinvoimaisemmaksi.

Jaa

Helsinki ottaa käyttöön työllistämisrahan – tukea pitkäaikaistyöttömien työllistymiseen!
Miksi olen ehdolla kuntavaaleissa?
Hätiköity päätös arvonlisäveron nostosta lisää yritysten hallinnollisia kustannuksia.
Epäonnistumisen pelko toimii esteenä yritysten kasvulle

Sosiaalinen media

Tsekkaa myös sosiaalisen median kanavani ja ota minut seurantaan Instagramissa nimimerkillä @mariakorpisalo