Muutos ei tule ulkopuolelta. Muutos lähtee sinusta.

Kuluttamalla aikaasi selfien virran selailuun ja kaverin aamusmoothien analysointiin, et varmasti löydä itseäsi tavoitteidesi todellisuudesta. On mukava uskoa, että jokin ulkoinen voima toisi meille toiveemme, kunhan tarpeeksi muistamme vain hengittää ja meditoida. Tekosyyt, joilla täytämme mielemme, ovat meille tapa tuoda itsellemme hetkellistä nautintoa.

Mielemme on ohjattu välttelemään kipua. Epämukavien asioiden tekeminen on epämukavaa. Valheiden kertominen itselleen, on mielemme tapa pitää meidät turvassa. Tänään väsyttää ja ulkona sataa, huomenna on parempi päivä tarttua toimeen. Kun jää odottamaan oikeaa hetkeä ja sopivampaa tunnetta aloittaa, odottaa ikuisesti. Motivaatio ei ole koskaan siellä, kun sitä tarvitsemme. Kaikki valitsisivat mieluummin helpon reitin kuin haastavan ylämäen. Aivomme on suunniteltu käyttämään oikotietä. Yksinkertaisesti on paljon mukavampi toimia, kuten olemme aina toimineet, sillä toiminta on meille automaattista. Toistamme itseämme, koska se on helppoa. Ei vaadi ponnisteluja, ei virheitä eikä epämukavia tunteita. Mikään ei kuitenkaan muutu, jos mikään ei muutu.

Visualisointi on erinomainen työväline tavoitteiden saavuttamiseen. Se auttaa meitä keskittymään ja käymään mielessämme läpi vaihe vaiheelta, miten saavutamme tavoitteemme. Visualisoinnin voima perustuu siihen, että harjoittelemme mielemme avulla ennakkoon uutta toimintatapaa, jolloin itse tekeminen helpottuu, kun toiminta vahvistuu automaattiseksi mielen sisällä. Mielemme ei tunnista eroa, teemmekö jotain oikeasti vai kuvittelemmeko. Voimme käydä mielessämme läpi vaiheet, miten soitamme kymmeniä kylmäsoittoja ja lähetämme satoja sähköposteja asiakkaille, kunnes lopulta saamme loistavan asiakasdiilin. Itse visualisointi ei tuo kuitenkaan meille yhtään asiakasta. Edelleen meillä on työ edessämme tehtävänä, joskin hiukan helpompana, sillä toiminta on jo mielellemme tuttua. Ajatuksen voimalla ei ole vielä yhtään yritystä perustettu. Toivomalla asiat eivät muutu, ne muuttuvat toimimalla eri tavalla. Toiminta on ratkaisu.

Epämukavan työn vältteleminen estää sinua saavuttamasta tavoitettasi. Se on ainoa todellinen este, mikä sinun ja tavoitteesi välissä on. Epävarmuuden tunteet, mitkä kuuluvat luonnollisesti osaksi uuden oppimista, saavat turvautumaan erilaisiin hallinta- ja puolustuskeinoihin säilyttääkseen ehjän minäkuvan. Ristiriita tästä hetkestä- jossa et halua olla, ja tulevaisuus- jossa haluat olla, on niin suuri, että luot itsellesi lukuisia syitä, miksi et voi saavuttaa tavoitettasi. Suojautumisstrategia, jossa luovutetaan jo ennen yrittämistä vain lisää kielteisyyttä ja negatiivisuutta. Paradoksi piilee siinä; valitsemalla aina turvallisen tavan toimia, valitset myös tyytymättömyyden. Elämässä jää jumiin, jollei pyri kehittämään itseään. Rajat mielessäsi mihin pystyt ja mihin et pysty, ovat itsesi kirjoittamia uskomuksia. Vasta venyttämällä rajojasi, oivallat, ettei mitään rajoja koskaan olemassa ollutkaan.

Kirjassaan Mindset – menestymisen psykologia Carol S. Dweck on tutkinut itsensä kehittämistä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että henkilöt, jotka uskovat onnistumisen olevan seurausta valmiiksi annetuista lahjoista ja kyvyistä, vaikeuksia kohdatessaan menettävät kiinnostuksensa uusien taitojen harjoitteluun. He eivät halua kohdata haastavia tehtäviä, vaan ainoastaan tehtäviä, joissa he tietävät menestyvänsä, jotta he voivat todistaa kyvykkyytensä. Vastaavasti henkilöt, jotka uskovat menestymisen olevan seurausta ponnistelujen kautta saavutetusta kehityksestä, säilyttävät innon ja uskon myös haasteiden keskellä. He päinvastoin haluavat haasteita, sillä tietävät kehittyvänsä toimintojen kautta, mitä eivät vielä osaa. Usein, yksi tärkein kysymys jää kysymättä, kun haluamme muutosta. Mitä uutta meidän pitää oppia, jotta pääsemme tavoitteeseemme? Kaikki käytössämme olevat tavat ja toiminta on aiemmin opittua. Aivan samalla tavalla voit oppia uuden tavan, mikä auttaa sinua saavuttamaan halutun muutoksen. Ihan tavalliset ihmiset tekevät ihmeellisiä asioita. Sinä olet voima, jota etsit itseäsi ulkopuolelta. Lakkaa haaveilemasta ja aloita toiminta.

Viikon vinkki tavoitteen saavuttamiseen:

  1. Kysy itseltäsi useammin, miten kuin miksi. Miksi on syyllistävä ja pitää meidät kiinni ongelmissa. Mitä ja miten kysymykset ovat avaavia ja keskittyvät tavoitteisiin ja keinoihin. Mitä kaikkea olet tehnyt tavoitteesi eteen viimeisen viikon aikana? Miten voisit edistää tavoitettasi tällä viikolla? Mitä sellaista olet tehnyt, mikä on toiminut?

Lukuvinkki: Mindset – menestymisen psykologia, Carol S. Dweck

Jaa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Politiikan ovet auki kaikille: Onko osallistuminen mahdollista riippumatta lähtökohdista?
Päättämättömyys on mahdollisuuksien pahin vihollinen.
Autan sinua yrittämään, koska uskon sinuun.
Annatko menneisyyden viedä unelmat?

Sosiaalinen media

Tsekkaa myös sosiaalisen median kanavani ja ota minut seurantaan Instagramissa nimimerkillä @mariakorpisalo