Olen useiden vuosien ajan työskennellyt erilaisissa työtehtävissä julkisella sektorilla työllisyys- ja yrityspalveluiden parissa, joissa olen tehnyt merkittävää työtä työllisyyden edistämiseksi ja yritysten tukemiseksi.
Olen toiminut yrittäjänä, johtajana ja työnantajana sadoille työntekijöille perustamassani henkilöstövuokrausyrityksessä. Esimies- ja johtotehtävissä olen toiminut yhteensä yli kymmenen vuoden ajan.
Olen kasvatustieteilijä, opettaja ja ratkaisukeskeinen valmentaja. Lisäksi olen suorittanut useita ammatti- ja erikoisammattitutkintoja johtamisen ja yrittäjyyden alalta.
Vapaaehtoisena toimin Mereon etsivän vanhustyön toiminnassa, jonka tavoitteena on edistää yli 65-vuotiaiden ikäihmisten osallisuutta. Lisäksi olen TalousVihreät Ry:n hallituksen jäsen.
Muistan yhä elävästi ensimmäisen työvuoroni. Olin tuolloin 18-vuotias, juuri muuttanut yksin Helsinkiin tuntematta ketään.
Työvuorossa oli nainen, joka huikkasi minulle ovelta poistuessani: ”Nähdään huomenna.” Pysähdyin. En ollut pitkään aikaan kuullut noita sanoja, jotka herättivät ajatuksen: Onko minulla merkitystä huomennakin?
90-luvun lamavuosina ei tarjottu tukea, vaan syyllisyyttä. Perheitä ajettiin tuntemaan ahdistuksen ja riittämättömyyden tunteita, mikä oli osa vallan käyttöä. Me laman lapset kannoimme harteillamme häpeän taakkaa, jonka sen ajan poliittiset päättäjät siirsivät yksilöiden kannettavaksi, sysäämällä vastuun yhteiskunnan ongelmista yksittäisten ihmisten niskoille. Lapsuuteni sisälsi taloudellista ahdinkoa, kuolemaa ja turvattomuutta. Kohtasin asioita, joita lapsen ei koskaan pitäisi joutua kokemaan. Turvakodista käsin aloitin koulutaipaleeni ja oppiminen oli minulle vaikeaa.
Minusta kasvoi kapinallinen nuori, mutta todellisuudessa olin hukassa oleva lapsi. En tuntenut kuuluvani mihinkään. Koulussa opettajat olivat minulle auktoriteetteja, joita en arvostanut laisinkaan. Arvostukseni heitä kohtaan mureni, kun sanojen ja ilmeiden kautta viestitettiin, ettei minusta tulisi mitään. Jatkuva epäonnistumisen tunne ja opettajien arvostelu saivat minut uskomaan, että olin kykenemätön.
Tuo hetki, kun seisoin ensimmäisen työpaikkani ulko-ovella ja kuulin yksinkertaiset sanat: ”Nähdään huomenna.” Vieras ihminen ei varmasti ymmärtänyt, miten paljon nuo sanat muuttaisivat elämääni. Ne avasivat tien merkityksellisempään elämään ja ottivat minut vastaan. Työelämän kautta pystyin vahvistamaan minäpystyvyyden tunnetta ja aktiivista toimijuutta, mutta ennen kaikkea sain tuntea kuuluvani johonkin. Työelämä tarjosi minulle jotain, mitä koulu ei pystynyt: todellisen mahdollisuuden kasvaa omaan potentiaaliin.
Oma tarinani ei noudata lineaarista polkua koulutuksesta työelämään. Olen kokenut sen vaativan taistelun paikkansa löytämisestä yhteiskunnassa, kun valmiita resursseja ei ole ollut tarjolla. Olen suorittanut kaikki tutkintoni työn ohessa, sillä aikuisuuteen siirtyvällä nuorelle ilman tukiverkkoja ei ole mahdollista jäädä päätoimiseksi opiskelijaksi. Onneksi oppisopimuskoulutus tarjosi minulle mahdollisuuden suorittaa useita tutkintoja saaden samalla palkkaa. Yliopistotutkintoni puolestaan oli mahdollista suorittaa työn ohessa laajojen verkko-opintojen ansiosta.
Kokemusteni kautta tiedän, että meillä on vielä paljon tehtävää yksilöllisten polkujen, elinikäisen oppimisen ja jokaisen osallisuuden ja unelmien tavoittelun tukemiseksi. Olen sitoutunut työskentelemään tämän tavoitteen eteen.
vuotta työkokemusta esimiestyöstä ja johtamisesta
pidettyä yrittäjyyskoulutusta
sparrattua aloittavaa yrittäjää
Valtaa & varjoja
Tsekkaa myös sosiaalisen median kanavani ja ota minut seurantaan Instagramissa nimimerkillä @mariakorpisalo
© 2021 Maria Korpisalo. All rights reserved